alkusivullehistoriaan
lehtileikkeisiin
julkaisuihin


tiedostojen turvallisuudesta

Yllä olevasta kassakaapista, saat tietoa tällä sivustolla olevan aineiston turvallisuudesta.
tekijänoikeuksistani


Minulla on tästä audio
Olavi Niemen musiikkia 70-, 80- ja 90-luvulta

 

 

kuuntele"Kuuntele"-näppäimet johtavat mahdollisimman pieniin Flash-muotoisiin soittoihin. Kussakin näppäimessä on kyseisen soiton koko megatavuina.

Pyydän malttia; valitettavasti tiedostojen latautuminen kestää hetken. Olen ilmoittanut tiedostojen koot kyseisten linkkien yhteydessä.
viivaAlla on 90-luvun alussa studiossa toteuttamani tilaustyö tanssijoiden koulutukseen. Kuultavana on kuusi-, viisi- ja nelijakoinen teos.kuuntele 0,59 Mt

6/4

kesto 4 minuuttia 59 sekuntia, Flash-tiedoston koko 0,59 Mt.

 

kuuntele 5/4

5/4

kesto 5 minuuttia 35 sekuntia, Flash-tiedoston koko 0,66 Mt.

 

kuuntele 0,72 Mt

4/4

kesto 5 minuuttia 52 sekuntia, Flash-tiedoston koko 0,72 Mt.


viiva

.

Oheisessa MP3 -äänitiedostossa on 70-luvun lopulla studiossani, "Laboratoriossa" Minimoog -syntesoijalla tekemäni Jousitrio.

 

JousitrioKesto 1 minuutti 29 sekuntia, tiedoston koko 0,881 Mt.

Varusmiespalveluksen jälkeen kirjoittelin vähän joka paikassa sävelkulkuja nuottipaperille - kuten joidenkin olen nähnyt täyttävän sanaristikoita. Silloinen Safe as a Milk -yhtye sai joka konserttiinsa uuden ohjelmiston.


Jousitrion äänittämisestä.viiva

  Oheisessa Flash-tiedostossa on 70-luvun lopulla studiossani, "Laboratoriossa" tekemäni syntesoijakappale.
Kesto 2 minuuttia 8 sekuntia, tiedoston koko 0,25 Mt.


Kuuntele Musiikkia syntesoijalla 0,25 Mt

Ajan henki kuuluu tässä vahvasti. Kuultava ääni on tehty jänniteohjatulla yksiäänisellä oskillaattorilla syystä, että moniääniset laitteet antoivat tuolloin vielä odottaa tulemistaan. Moniäänisyyttä rakennettiin nauhoittamalla analogisella nauhurilla uusi ääni toistuvasti toistensa päälle. Nauhakaiku monistaa äänen luoden avaruustunnelmaa. Synavelho leijuu sfääreissään jossain toisaalla - ei täällä maan tomussa. Toisaalta saksalaiset syntikkaveikot soittivat tällaista teknofuturistisissa kulisseissa kauluspaita päällä ja solmio kaulassa. Jousikaiku tekee harmonisia lisäsäveliä rikastaen syntesoijan muuten aika yksioikoista ääntä.


Tuon aikaisista laitteista.
viiva
Oheisessa MP3 -äänitiedostossa on 70-luvun lopulla studiossani, "Laboratoriossa" tekemäni sävelteos.

Space 2 Kesto 8 minuuttia 20 sekuntia, tiedoston koko 9,5 Mt.
tablat
tabla
kuva: Olavi Niemi

Sydäntä lämmittää, kun muistelen nauhamusiikkini tahdissa tanssivaa yleisöä Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla - olisikohan ollut vuosi 1980 tai jotain... Helsingin yöelämä veti eksoottisuuden ja tarjoamansa suhteen vertoja mille tahansa suht järjestäytyneelle taajamalle maailmassa. Kaikkea ei tosin tietenkään edes näytetty vieraalle. Tuntuu, että kylmä kosiskelevuus oli noina aikoina kauempana kuin nyt tällä, ajanlaskumme kolmannella vuosituhannella.

Tässä äänityksessä kuuluu ääniä, jotka on rakennettu esimerkiksi niin, että soitan tablarumpuja, joiden ääni analogisen vocoderin avulla summaantuu soittamani akustisen kitaran ääneen. Tämä oli mahdollista niin, että käytin useampaa nauhuria. Silloisen laitteistoni rajoituksista johtuen äänitys on monofoninen.
viivaOheisissa kolmessa MP3 -äänitiedostossa on kolme 80-luvun alussa konserttisalissa äänitettyä cembalosooloani.

Musiikkia cembalolla 1 Kesto 2 minuuttia 35 sekuntia, tiedoston koko 3,0 Mt.
Musiikkia cembalolla 2 Kesto 1 minuutti 38 sekuntia, tiedoston koko 1,8 Mt.
Musiikkia cembalolla 3

Kesto 6 minuuttia 15 sekuntia, tiedoston koko 7,1 Mt.


Cembalomusiikistani ja sävellyksistäni yleensä.

viivaOheisessa MP3 -äänitiedostossa eräs pianosooloni 80-luvulta.

Pianosoolo
Kesto 3 minuuttia 37 sekuntia, tiedoston koko 4,2 Mt.
viiva


TaivasnäkyTaivasnäky, lyhyt näyte

uusi konversio
huomattavasti aiempaa
paremmalla
äänenlaadulla
Oheisessa MP3 -äänitiedostossa on lyhyt näyte Taivasnäky -pianosoolostani 80 -luvulta. Kesto 6 minuuttia 18 sekuntia, tiedoston koko 8,6 Mt.


Taivasnäky kokonaan

uusi konversio
huomattavasti aiempaa
paremmalla
äänenlaadulla
Oheisessa MP3 -äänitiedostossa on Taivasnäky -pianosooloni kokonaan. Kesto 41 minuuttia 50 sekuntia, tiedoston koko 57,5 MB.


Taivasnäky-sävellyksen alusta nuotteja
Tästä teoksesta olen saanut paljon myönteistä palautetta. Osansa tietenkin myös sillä, että tämä teos on ollut sävellyksistäni ehkä eniten kuultavana. Itse pidän tätä teosta hyvin tärkeänä. Jos vain yksi sävelteos elämässäni olisi valittava, se ehkä olisi tämä monine versioineen.

Taivasnäky on sävellys, joka on kulkenut ja kehittynyt kanssani vuosikymmeniä. Olen esittänyt sitä niin konserttisalissa flyygelillä kuin luonnon helmassa kulloisessakin tilanteessa saatavilla olevin olevin instrumentein. Teoksen kesto on vaihdellut 20 minuutista noin kolmeen tuntiin. Yöllisissä pitkissä esityksissä osa yleisöä on saattanut nukahtaa, hyvä niin.

Teos on oikeastaan sävelteos ja mietiskely. Mitä tässä olisi mietiskeltävä? En neuvo; tämä vain koskettaa tai ei kosketa kuulijassa jotain. Se jokin on hänessä, kuulijassa eikä minun neuvoissani.

Tässä kuultava versio on rekonstruktio nauhoituksesta, jonka eräänä kesäyönä 1980-luvun keskivaiheilla soitin tehdäkseni siitä 45 minuutin C-kasetille muutaman kopion.

viiva
viiva

Toivon, että tarjoamastani materiaalista on teille iloa. Tulette ehkä myös ajatelleeksi tekijänoikeuksiani. Materiaalini käyttäminen yksityiseen käyttöön edellyttää, että vastapalvelukseksi ainakin mietitte, mitä hyvää voisitte maailman lapsille tehdä. Mieluummin jokin hyvä, konkreettinen ja kestävä teko jollekulle ehkä tuntemattomalle, puutteessa elävälle lapselle. Tämä avunsaaja voisi olla kaukanakin hyvinvointi-Suomesta, jossa meidän tulisi vaatia jokaiselle lapselle (kuin myös aikuiselle) ihmisarvoisen elämän edellytykset. Oli miten oli, liian moni lapsi elää liian huonoissa oloissa, nälässä ja puutteessa. Tälle olisi heti tehtävä jotain. Tämä näin aivan myönteisesti ja kaikkiaan parempaa tulevaisuutta ajatellen.

Materiaalini muunlaisen käytön suhteen toivon teidän ensin olevan minuun yhteydessä.

Olavi Niemi 23.6.2006

etunimi.sukunimi@welho.org