Olavi Niemi istumassa kivellä Hangon kasinon rannassa linkki alkusivulle


Tuon ajan laitteille ominaista on, että ne ovat analogisia, surisevat ja kohisevat. Tähän haetaan apua noise gateista, jotka katkovat signaalia aina, kun varsinaista ääntä ei johdossa kulje. Näin yritetään saada kohina kanavasta pois edes tauon ajaksi.

Ajan tekniikasta johtuvaa luonnollisten yläsävelten puuttumista korvaa ajan laitteille ominainen äänen säröytyminen, josta tulee myös yhä suosittu tyylikeino. Putkivahvistimissa syntyvää säröä arvostettiin parempana särönä, vaikka tyylin mukaisesti ääneen hyväksyttiin transistorienkin tekemää säröä. Särön kanssa oli opittava elämään, kun laitteet säröä synnyttivät riippumatta siitä haluttiinko säröä.

Nauhurilla ääninauhalle analogisesti tallennetun äänen signaalikohinasuhde heikkenee varsinkin ääniraidan reunalla. Äänen ja kohinan suhdetta nauhalla voi parantaa käyttämällä mahdollisimman leveätä nauhaa ja ääniraitaa, jolloin signaalia kuljettavan ääniraidan keskiosan ja kohisevan reunan suhde on signaalille mahdollisimman edullinen ja kohina jää mahdollisimman vähäiseksi. Analogisen nauhurin ääniraita saattoi olla esimerkiksi tuuman levyinen. Nauhan nopeus saattoi olla 15 tai jopa 30 tuumaa sekunnissa. Nauhoituksen kohinaongelma koskee myös nauhakaikua, jossa ääni äänitetään nauhalle josta se hetken kuluttua uudelleen soitetaan kuuluviin alkuperäisen äänen kaikuna.

Jousikaiku on laite, jossa on yksi tai useampia eri paksuisia ja eri pituisia kierrejousia, joiden toiseen päähän ääni johdetaan yhdestä tai useammasta pienestä kaiuttimen tapaisesta äänilähteestä. Jousien toisessa päässä on vastaavasti mikrofonin tapainen instrumentti ottamassa jousen läpi kulkenut ääni talteen ja toimittamassa se edelleen vahvistimeen ja sitä kautta kuultavaksi. Levykaiku on jousikaiun tapainen laite. Näkemäni levykaiut ovat olleet monta metriä pitkiä, painavia laitteita. Niiden ääni lienee jousikaikua laadukkaampi.

Jänniteohjatut laitteet kuten esimerkiksi Minimoog -syntesoija eivät pysyneet vireessä ja niiden täytyy ennen virittämistä ja soittamista antaa aikansa lämmetä. Laitteissa saattoi olla radioputkia ja laitteet painoivat paljon. Kevyt musiikki raskasta kantaa.
space

alkusivulle